Nezameniteľná chuť grilovaného masa prevoňaná dymou, nad ktorou sa zbiehajú sliny snáď úplne všetkým. Potecha nielen pre maškrtné jazýčky, ale aj psychiku – však čo príjemnejšie si za vlahých letných večerov dopriať ako pohodu pri grilovaní. A záhradné grily na drevené uhlie navodia atmosféru úplne dokonalú. Stačí len vybrať ten pravý.
Záhradný gril na drevené uhlie je bezpochyby ideálnym riešením pre všetkých, ktorí si nevedia predstaviť grilovanú pochúťku bez typického dymového nádychu. Treba však počítať s tým, že oproti elektrickým či plynovým grilom, ktoré neprodukujú žiadny dym, ho nie je možné používať v uzavretých priestoroch.
Výhody | Nevýhody |
+ príprava na ohňu pre nezameniteľnú chuť a dymovú arómu grilovaných pokrmov | - je potrebné pravidelne dopĺňať palivo (drevo, drevené uhlie alebo brikety) |
+ možnosť prímého grilovania nad žiarom ohňa (rýchla príprava vďaka vysokej teplote) aj nepriameho grilovania mimo priamej žiary (pod vekom, podobný efekt ako v trúbe – na prípravu tuhších a väčších kusov masa) | - nemožno používať v interiéri z dôvodu vysokej dymivosti |
+ rýchla príprava pokrmov | - problematická regulácia teploty |
+ příznivá obstarávacia cena | - nutné pred použitím „rozkúriť“ – počítajte s cca 30 minútami pred začiatkom grilovania |
- náročnejšie čistenie, údržba aj skladovanie |
Pri výbere záhradného grilu vždy pamätajte na to, že pokiaľ ho chcete užívať pravidelne a dlhé roky,
je potrebnéinvestovať do robustného grilu vyrobeného z kvalitných materiálov s väčšou tloušťkou a odolnou povrchovou úpravou Silné materiály grilov na drevené uhlie lepšie zvládajú žiar a ich životnosť bude s veľkou pravdepodobnosťou dlhšia.
Prevedenie na grilovanie i údenie
Grily na drevené uhlie nemusí vždy slúžiť len na samotné grilovanie.Na trhu nájdete najrôznejšie prevedenie, napríklad aj s integrovanou udiarňou.
Tento typ patrí medzi najznámejšie. Jeho veko v tvare kupoly umožňuje zakrytie masa vo veternom či sychravom počasí, a zabezpečí tak rovnomerné rozloženie teploty.
Ak máte väčší priestor, kde gril umiestniť, a milujete okrem grilovania aj údenie, potom by mal byť tento typ jasnou voľbou. Často ho nájdete pod označením gril lokomotíva, kedy je gril vybavený dvoma topeniskami a každé má vlastný grilovací rošt so špeciálnou odolnou povrchovou úpravou.
>
Ak toužíte po grile na drevené uhlie, ale nemáte naň dostatok priestoru, môžete si zaobstarať malé prenosné (stolové) prevedenie, ktoré skvele poslúži na terase, balkóne aj pikniku.
Budete najčastejšie pripravovať grilovanú pochúťku sami pre seba? Alebo máte v pláne pohostiť celý regiment? Počet strávnikov zohráva dôležitú úlohu pri výbere veľkosti grilu, respektíve jeho grilovacej plochy.
A samozrejme platí, že aj na grile pre viac osôb bez problémov ugrilujete jednu či dve porcie, len sa musíte pripraviť na to, že budete mať väčšiu spotrebu paliva.
Použitý materiál je veľmi dôležitý z hľadiska tepelných vlastností i samotnej životnosti konštrukcie.
Smaltovaný gril na drevené uhlie vás síce < strong>poteší nižšou cenou, ale musíte sa pripraviť aj na výrazne kratšiu životnosť. Smalt sa tiež rád skoro začne olupovať.
Nerezový gril na drevené uhlie predstavuje zlatý stred tak z hľadiska ceny, ako aj životnosti. Jeho výhodou je dobrá údržba, ľahké čistenie a tiež to, že nehrdzavie. Ak mu věnujete správnu starostlivosť, odmení sa dlhou životnosťou.
Liatinový gril na drevené uhlie je na vrchole kvality - ale samozrejme aj ceny. Vyniká predovšetkým skvelou akumuláciou tepla a vysokou kvalitou spracovania aj odolnosťou materiálu. Môžete sa tak spoľahnúť na skutočne dlhú životnosť. Úlohu hrá aj rošt
Okrem samotnej materiálovej konštrukcie treba vedieť, z akého materiálu je vyrobený rošt. Gril na drevené uhlie s liatinovým roštom je zárukou rovnomerného prepečenia masa vďaka skvelej akumulácii tepla a tiež vytvorí na mase typickú mriežku.
Oproti tomu gril na drevené uhlie s nerezovým roštom síce tiež vedie dobre teplo, ale pretože je nepriľnavý, nezanechá na mase typický otlačok – ale je menej náročný na údržbu.
Vzhľadom na to, že je v grile na drevené uhlie vysoká teplota a žhavá je aj konštrukcia, je potrebné, aby bol gril maximálne stabilný a nedošlo k jeho prevrhnutiu.
Ako palivo v grile na drevené uhlie môžete používať drevo, z ktorého sami vyrobíte drevené uhlie, alebo zakúpené drevené uhlie či brikety. Všeobecne platí, že rozpaľovanie dřevěného uhlia je rýchlejšie ako rozpaľovanie briket, je ale drobnejšie, preto tiež horí kratšiu dobu – hodí sa preto pre jednu, maximálne dve várky masa.
Ak sa chystáte pripravovať viac várok masa, použite radšej brikety – síce sa rozpaľujú horšie, ale dlhšie horia a zaisťujú stabilný ohrev.
Grily na drevené uhlie môžete vyberať aj podľa užitočných doplnkov a skvelých vychytávok, ktoré vám uľahčia grilovanie.
Výber záhradného grilu na drevené uhlie sa môže zdať složitejší, ale rozhodne stojí za to venovať mu dostatočnú starostlivosť. Pokiaľ si nebudete istý, ktorý variant zvoliť, neváhajte sa na nás obrátiť – poradíme vám ako v kamenných predajniach Jarabák, tak na našej zákaznícke podpore. A potom už zostáva jediné – kúpiť poriadny flak masa…